Eritritol

Tegyünk rendet a polcon! Avagy mit, miért, mire használjunk?
Eritritol <3

A kissé hűsítő ízű, természetes formában is előforduló cukoralkohol a kedvencetek lesz, ha még nem az. 😉
Természetben előfordul a dinnyében, körtében, szőlőben, és az erjesztéssel készült élelmiszerekben, mint a bor, vagy sajt. De a boltok polcaira kerülő eritritet egy erjesztési eljárásnak és a Moniliella pollinis mikroorganizmusnak köszönhetően cukorból, melaszból vagy keményítőből állítják elő.

Ez is kevesebb szénatomot tartalmaz, mint a cukor, csupán 4-et, mely nagy előnyére válik. Ennek köszönhetően az édesítő anyag teljes egészében kiválasztódik még a vastagbélbe jutás előtt, megakadályozva ezzel a lerakódást és felszívódást.
24 órán belül teljesen kiürül a szervezetből, és puffadást, hasmenést sem okoz, mint esetlegesen más cukoralkoholok.

Szénhidrát tartalma 1g, és 20 kcal 100 grammra vetítve. Mely értékek kiemelkedően pozitívak a DIÉTÁZÓK szemszögéből.
GI értéke 0, azaz gyakorlatilag nincs hatással az inzulintermelésre. Emiatt a CUKORBETEGEK is bátran fogyaszthatják.

Édesítő értéke kb 60-80% a sima kristálycukornak, azért többet kell használni belőle, viszont nedvességtartó képessége jobb, ezért hosszabb ideig puhábbak maradnak a sütemények. Emiatt előszeretettel használhatjuk péksüteményekbe is.
A szagtalan, nem hidroszkópos kristályok nem veszik fel a környezetük páratartalmát, azért ideális házi készítésű cukorkákhoz, cukormázakhoz is. Viszont karamellizálni ezt sem lehet, hasonlóan más cukoralkoholokhoz.
Előállítási költségei miatt azonban ritka, hogy a bolti péksüteményekbe édesítőszernek használnák, inkább csak adalékanyagnak.
E 968 összetevőként is találkozhattok vele.

Sütésnél arra kell figyelni, hogy 160 fokig nem veszít édes ízéből és utóíze sem lesz! (A 160 fok nem a sütő hőmérséklete, hanem a süteményé!)

Kettő hátránya van csupán:
1. Bár nem általánosságban, de valaki érez mellékízt az eritrittel készült ételekben.
2. Az egyik legdrágább édesítőszer, melynek kilónkénti ára 1900-3500 Ft között mozog.
Azért próbáljuk meg belecsempészni a mindennapokba. 😉

Milyen alapanyag legyen a következő, melyet boncolgatunk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *