méz

A méz

 A MÉZRŐL mindenki tudja, hogy immunerősítő hatása van. Ezért főleg a téli időszakban többet is fogyasztunk belőle.
De nézzünk egy kicsit a kulisszák mögé:A méhsejteket nem egyszerre töltik tele a méhecskék, hogy elpárologjon belőle a víz nagy része, majd után töltik. Amikor már csak kb. 18% vizet tartalmaz, akkor fedik le a sejtet, ezzel jelezvén, hogy a téli csemege készen van.
A méhek egész télen nem esznek mást, csak az általuk gyűjtött mézet. Ha a méhész elveszi tőlük, vagy elpusztulnak, vagy mással kell helyettesíteni.
A kaptárban, mint egy szőlőfürt bújnak össze a méhek, és akár a -20 fokos hidegben is képesek a fürt közepét +27 fokosra felmelegíteni. Középen mindig a királynő van, a többiek folyamatosan cserélgetik helyüket, így hol beljebb, hol kintebb kerülnek.
<3
Bármilyen süteményben helyettesíthetjük a cukrot mézzel. Ezzel csak jót tehetünk, főleg ha az ízét is szeretjük.
Azonban víztartalma magasabb a cukorféleségeknél, ezzel számolni kell!
Ha nem élesztős és úgy érezzük, tésztánk ragadós lett egy kicsit, de még formázni szeretnénk, tegyük hűtőbe pár órára.

Éljenek a méhecskék! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *