Vanília

A VANÍLIA édeskés-fűszeres, kellemes ízét biztosan mindenki ismeri. Kedvelt univerzális ízesítő, mely megállja a helyét pudingokban, süteményekben, tortákban és fagylaltként is. Újabban különféle italokat és teákat is ízesítenek segítségével.

Azt már kevesebben tudják erről az Egyenlítő környéki, trópusi éghajlaton őshonos növényről (például Bourbon-szigetek, Indonézia, Mexikó), hogy az egyetlen olyan orchidea fajta, amely az ember számára fogyasztható terméssel rendelkezik. A vanília, vagyis a vanilla planifolia nevű növény termése a zöldbabhoz hasonlító toktermés, mely az értékes babszemeket tartalmazza.
A termés beérése 7-9 hónapig tart, melyet nagyjából 8 hónapnyi érlelés követ.

Az egyik legkedveltebb illat is a vaníliához köthető, gyakran használják aromaterápiás gyertyákban, illóolajokban, parfümökben, különféle kozmetikumokban. Ennek legfőbb oka, hogy illata nyugtató, stresszoldó hatású, eredményesen veszi fel a harcot a kezdődő depresszióval is.

A vanília egyik legismertebb anyaga a vanillin, mely az édeskés illat egy részéért is felelős. A vaníliás cukorban csak ez az alkotóelem található meg, kivonatos vagy szintetizált formában, holott az igazi termés nagyjából 200 különböző értékes vegyületet tartalmaz (illóolajok, antioxidánsok, flavonoidok, aminosavak)

Mai Gyorssüti tipp <3

Érdemes a bolti vaníliás cukor helyett házilag elkészíteni a ízesített cukrot, ilyen módon sokkal gazdagabb, telt aromát kapunk. Nincs más dolgunk, mint 2 darab vaníliarudat félbevágni, a magokat megkaparászni, és az egészet behelyezni 20dkg cukorba, vagy porcukorba, majd lezárni 4-5hétre egy dobozba, néha megrázogatni. Bármilyen sütihez eredményesen használható.
Bevállalósabbak megpróbálhatnak alkoholos kivonatot készíteni, ehhez 2,5dl jó minőségű vodkába, vagy brandy-be áztassunk 8-10 felvágott vaníliarudat 1-2 hónapig, naponta megrázogatva. Figyelem! Az így kapott tinktúra különösen erős ízhatással rendelkezik! Jó kísérletezést!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *